Dag 05 Pskov naar Moskou

Vandaag staat de langste route wat betreft het aantal kilometers op het programma. Hemelsbreed is het maar 543 kilometer. Maar vanwege een beperkt aantal goed berijdbare wegen worden het er volgens de route planner 771.

We konden pas om 7:30 ontbijten zelfs voor een groep van 38 mensen kan er geen uitzondering gemaakt worden, de eetruimte ging ook geen seconde eerder open. Sommige teams hebben het ontbijt overgeslagen en zijn al om 6 uur vertrokken. De meesten waren wel bij het ontbijt aanwezig. Tijdens het ontbijt nog even over de te rijden route gepraat. Er zijn 2 opties noordelijk richting st Petersburg en dan ergens afslaan om vervolgens naar het oosten richting Moskou te rijden. De zuidelijk route wordt zelfs door russen afgeraden, dat is blijkbaar een weg die eruit ziet als een maanlandschap, dus vol met kraters. Ook de noordelijke route gaan we samen met 2 andere teams niet geheel volgens het roadbook rijden, maar zullen nog iets noordelijker, in luga pas naar het oosten afslaan.

Bij het vertrek om 8.00 uur is het nog geheel donker. In de stad is dat nog best vervelend omdat het stikt van de slecht zichtbare zebra paden en er veel voetgangers oversteken.

Het is nu 9.00 uur, nog steeds donker maar wel een goede weg, nog geen vrachtwagen tegen gekomen.
image

Het is nu 10 uur geweest, nu wel geheel licht, we zijn luga al voorbij en de weg die op het navigatie systeem een oranje lijn is blijkt gloednieuw asfalt te hebben. Zo goed als geen verkeer hier. Even met de subgroep van 3 teams die deze weg volgen voor het eerst in Rusland tanken. Dat gaat wat anders als we gewend zijn, je moet eerst doorgeven hoeveel liter je wilt, afrekenen en dan kun je tanken.  Het doorgeven van het aantal liters en de benzine soort gebeurt door wat op een briefje te schrijven, aangezien ze hier geen woord Engels of Duits spreken. Benzine prijs is 79 eurocent.
image

image

Rond 11.30 door een stuk industrie gebied van veliky Novgorod (240.000 inwoners) gekomen. De meeste Russische steden hebben wel indrukwekkende naam borden.
image

image

Nadat we Novgorod gepasseerd zijn belanden we op de “grote” snelweg M10. Dit is de verbindingsweg tussen Moskou en st Petersburg.  Het is een 3 baans weg, waarbij wij de ene kilometer mogen inhalen en de volgende kilometer het tegemoetkomend verkeer. Ook komt deze weg door dorpen (afremmen naar 70) waar de middelste rijbaan dan voor afslaand verkeer naar links gebruikt wordt.
image

image

Ook wij moeten natuurlijk eten tussen de middag, dus op zoek naar een eettentje langs de kant van deze snelweg. Bij een truckstop met een molentje (wat zijn we toch een stel chauvinisten) zijn we gestopt. Van buiten zag het er een beetje onderkomen uit. Maar van binnen was het wonderbaarlijk netjes en leuk ingericht. Aan 1 van de binnenmuren hing zelfs een Nederlandse nummerplaat. Het eten was ook erg goed, voor mij een lekker gevulde tomaten/groente soep, en een gevuld broodje met aardappel en champignons.
image

image

image

Bij een afslag van de M10 in een dorp stond nogal een file, ik zag op het navigatie systeem wel een binnendoor weg, maar de witte lijnen op de kaart in dorpen zijn onverhard. Onverhard is geen probleem maar gaten en hobbels van flinke proporties wel, dat was niet het slimste plan maar we hebben het gered en zitten nu voorbij de file terug op de snelweg. De mannen met de BMW z3 zijn we wel kwijt geraakt, die zijn terug in file gaan staan of ze nu voor of achter ons zitten weten we niet. Nog 250 kilometer te gaan en zelfs de M10 begint nu erg slecht te worden.
Het erg slechte weggedeelte op de M10 was gelukkig maar 20 kilometer, eindelijk een dubbel baans snelweg, nog 230 kilometer te gaan het is nu al 16.30. Het optimistisch denken dat de weg zo blijft was naief, na een tankstop in de stad Tver (450.000 inwoners) veranderd de M10 wederom in een enkele 3 baansweg met wisselende middenstrook en zo nu en dan een verkeerslicht. Nog 150 kilometer in het donker te gaan om 17.30. Qau infrastructuur kan men hier nog heel verbeteren.

image

image

image

18.30 we zijn bij de buitens ringweg van moscow aangekomen. Moscow heeft 3 ringen met “snelwegen” de buitenste ring heeft bij benadering een doorsnede van 180 kilometer, de middelste 100, en de binnenste 50. De zebrapaden die de weg kruisen zijn wel verdwenen, flyovers voor de voetgangers, maar nu wel regelmatig een verkeerslicht zonder groene golf, nog 75 kilometer naar het hotel midden in de stad.
image

De verkeersdrukte is hier erg we zijn om 20.15 aangekomen bij het hotel. Het is wel een superdeluxe Hilton met een live harpspeelster. Nu wederom haasten voor het diner van 21.00.
image

Advertisements

3 thoughts on “Dag 05 Pskov naar Moskou

  1. Hoi Bas en Rob,
    Echt leuk dat je overal wifi hebt, kunnen wij het ook meebeleven. Wist je al dat Pskov een zusterstad van Nijmegen is. Misschien heb je wel collega’s van mij zien rondlopen daar. Veel plezier en tot morgen. Groeten van je zus en de rest

  2. Hé Bas en Rob, gezien de verhalen over de locale infrastructuur staat jullie nog wat te wachten. Ga zo door met de reisverslagen, erg leuk en informatief. En veel plezier tijdens jullie rustdag in Moskou!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s