Dag 12 tyumen naar omsk

Vandaag een lange etappe van ruim 600 kilometer voor de boeg. Om 6.00 uur ging de wekker, stipt om 7.00 uur ging de eetzaal pas open, geen seconde eerder. Toen we wakker werden en naar buiten keken bleek het te sneeuwen, er ligt ongeveer 3 cm sneeuw. Dus dit kan een lange dag gaan worden.

We zijn rond 7.45 in het donker bij het hotel weggereden, het is -1, de snelweg waar we nu overheen rijden is tot nu toe wel goed bereidbaar, de sneeuw is droog en niet vast gereden op de weg maar danst in de autolichten over de weg. We rijden ongeveer 70 sommige Russen halen nog in.

8.50 het begint een beetje te schemeren, de afgelopen 10 minuten 2 ongevallen voorbij gekomen. 1 auto langs de weg, en een heftige andere waarbij een vrachtwagen de complete bestuurders kant Lada verfrommeld had.

9.30 eindelijk licht, net weer een blikschade ongeval gepasseerd, nog 550 kilometer te gaan stiekum zit er veel vrachtverkeer op deze weg waarvan sommigen niet harder dan 40 rijden , maar we inhalen tot nu toe nog niet geprobeerd hebben. Als we geluk hebben slaan die slakken af. We hangen nu al meer dan 30 minuten achter een sneeuwschuiver welke tussen de 30 en 40 rijdt. Zo te zien zijn ze aan de rechterkant van de weg ook bezig om dit 4 baans te maken, vorstverlet kennen ze hier niet.
Langs de weg worden ook alle bushokjes die er zijn sneeuwvrij gemaakt. Er lopen mensen op de snelweg, liften op plaatsen waarvan je denkt hoe ben je hier eigenlijk gekomen zie je ook veel.


De talkings heads staan op we are on the road tot nowhere. Slippery people was ook al voorbij gekomen.

10.30 nog 480 kilometer te gaan eindelijk een schoon stuk weg, we hebben wat vrachtwagens kunnen inhalen. Even een vraag aan de lezers weet iemand waarom de wegen hier in siberie bijna allemaal op een talud van zo’n meter hoog boven het maaiveld liggen?

image

11.15 wederom langs een ongeval, waarbij net de ambulance aan kwam rijden. Als ik het zo inschatte een verkeerd afgelopen inhaal actie waarbij 2 auto’s elkaar geraakt hebben en 1 van het talud geschoten is. Wat een slagveld deze weg vandaag.

image

11.45 weer een ongeval gezien. Rechts zien we op de foto een vrachtwagen staan die van het talud afgeschoten is, maar een auto waar niet veel van over was stond ook nog voor die vrachtwagen. In Rusland vallen afhankelijk van welke bron ik vind rond de 28.000 verkeersdoden per jaar.

image

13.00 uur in een klein tentje langs de weg waar 2 andere teams ook al zaten een soort appelflap gehad, alleen dan gevuld met vlees en groente, nog even getankt en we gaan nu weer rijden nog 336 kilometer te gaan. Het is net boven nul en regent, gelukkig zit de vorst nog niet in de grond anders konden we schaatsen op de weg.

15.00 uur nog 190 kilometer te gaan, het is droog geworden, het landschap blijft hetzelfde, berkenbossen afgewisseld met grote landbouw velden. Geen ongelukken meer gezien. De weg is al een tijdje zo glad als een biljartlaken.

17.30 zijn we veilig en wel in Omsk aangekomenen. We waren blij dat het onderweg droger werd en niet meer glad was. Ook mogen we de klok nog een uur vooruit zetten vanwege het wederom passeren van een tijdzone. Ik ben benieuwd hoe laat de laatsten hier gaan arriveren.
image

Advertisements

6 thoughts on “Dag 12 tyumen naar omsk

 1. De wegen liggen hoger om stuifsneeuw niet de kans te geven op de weg ‘op te bouwen’. Vooral bij vlaktes. En dan nog een behoorlijke wind: dan kan het ‘lekker’ worden!
  Doe maar rustig aan: beter wat later dan op z’n kant langs de weg….

  Goede reis verder en geniet er maar van!! Doen wij ook van jullie verhalen én foto’s!

 2. Bas je krijgt van iedereen de complimenten voor de enorme gave verslaglegging van deze reis. Iedereen is vol lof over je leuke manier van schrijven! Veel plezier nog en houd die man van mij maar een beetje in toom met dat harde rijden! Lieve en ik zien jullie beide graag op 2 januaru heelhuids thuis. Veel liefs van Anneke en Lieve XXX

 3. Hé mannen, zo te lezen was het een tamelijk hachelijke etappe. Ben blij dat jullie weer veilig op de plaats van bestemming zijn aangekomen. Veel succes de komende dagen!!

 4. 29 november ’13

  Hoi Rob en overige wereldreizigers. Spannend dagje. Fijn dat jullie op schema bleven. Hoog talud: naast stuifsneeuw e.d. ook geen last van overvloedige regen. Daarnaast misschien gemakkelijk aan te leggen (hier moeten we eerst de diepte in). Theo, wit Fahren nach Omsk (als een van jullie dit nummer van Vickey Leandros kent). Nog wolven gezien onderweg?
  Kunnne jullie ook lange Noren onder jullie auto’s binden.
  Succes en keep going string.
  Martin van den Berg, Weert.

  • In het lied van Vicky Leandros rijden ze naar Lodz, in Polen. ‘Theo, wir fahren nach Lodz’, dus. Naar Omsk wordt gereden in ‘De dodenrit’ van Drs. P.
   Het is natuurlijk een klein detail tijdens zo’n avontuur, maar anders zitten Bas en Rob nog een paar duizend kilometer de verkeerde tekst mee te zingen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s