Dag 13 van Omsk naar Novosibirsk

Vandaag wederom een lange etappe van 650 kilometer. Om 8.00 uur vertrokken. We hebben geluk, het is 4 graden boven nul dus geen gladheid. Aangezien de voorspelling droog weer is gaan de BMW z3 mannen een dag met open kap rijden. Bikkels!

image

De snelweg is tot nu toe best redelijk, maar wat reflector paaltjes langs de weg zou geen overbodige luxe zijn in het donker. We snappen niet dat de politie niet vaker op slecht verlichting van voertuigen controleert. We kregen net een tegemoetkomende vrachtwagen met maar 1 kleine werkende linker koplamp en 4 oranje lampjes boven de cabine. Die chauffeur kan dan nog slechter als ons de weg zien.

9.30 even getankt, nog 590 kilometer te gaan, het begint te schemeren. We zien wederom dezelfde landschappen, we verwachten dat dit zo blijft tot Novosibirsk. Erg bizar om je te realiseren dat we ongeveer de afstand Maastricht, Groningen op en neer rijden en alleen maar langs uitgestrekte akkers en wat natuur rijden zonder enige grote plaatsen tegen te komen. De weg blijft voor Russische begrippen erg goed, Rob kan bijna constant met 120 blijven doorrijden.Maar zoals we al meermaals gemerkt hebben kan de conditie van de weg toch zomaar veranderen. Wel al weer een paar leipe inhaalacties van tegemoet komend verkeer meegemaakt dat Rob ook flink moest afremmen. Net alsof die Russen geen afstanden kunnen inschatten.

Er rijden hier nog best veel auto’s met het stuur aan de rechterkant. Dat komt blijkbaar uit de tijd dat Rusland net de grenzen had opengesteld en de Russen dachten dat Japanse auto’s met het stuur aan de linkerkant van inferieure kwaliteit zouden zijn. Men kon zich niet voorstellen dat men in Japan deze auto’s in beide uitvoeringen kon maken.

Even een tussenstop gemaakt in het dorp chany, 5 kilometer onverhard over een besneeuwd pad gereden. De trans Siberië express komt door dit, dorp. Wat opvalt is da de hele lijn wel gelectrificieerd is. Toen we het dorp uitreden kwam er net een passagiers trein langs, deze werd dan ook door een electrolock getrokken. Spoorbomen gaan niet alleen omlaag, ook komen er uit de grond nog obstakels omhoog.

Om 12.15 daar vertrokken, nog 420 kilometer te gaan.

2.30 klaar met eten bij een zelfbedieningsrestaurant nog 230 kilometer, dus het schiet lekker op vandaag het landschap begint te vervelen met de 100 tinten bruin.
Het is nu 15.30 eerst 1 kilometer over een modderpad moeten rijden om even te tanken, volgende tankstation was pas weer over 60 kilometer en we reden al op reserve en we hebben de jerrycans nog niet gevuld omdat anders de auto gaat stinken. Ze hebben hier ook benzine met octaan getal 80.

Aangekomen in het donker, we vonden een wasstraat om de auto weer te laten glimmen, want er was een persmoment aangekondigd. Wij kwamen op het juiste tijdstip aan en Rob werd meteen geinterviewd, ook de mannen van het media team. Als het goed is wordt er iets op het lokale televisie station, en stuurt men de link nog door.

We zijn zitten nu te eten, ze hebben het hier ingericht met veel verschillende bierglazen, er staat een DJ te draaien de, muziek staat iets te hard, maar dat is Russisch. Het laatste team is om 20:30 aangekomen. Behalve het team wat gisteren door een ongelukje uitgevallen is( zonder gewond te raken) zie de facebookpagina van de organisatie.
IMG_20131129_135513
Tot morgen maar weer.

Advertisements

2 thoughts on “Dag 13 van Omsk naar Novosibirsk

  1. Mooi, die Russische namen. Novosibirsk ( Nieuw Siberië), heette voor 1925
    Novonikolajesvk (Nieuwsintnikolaas). Mooie relatie dus met ons Sint Nicolaas
    Feest op de 5e.
    Mooie bruintinten; geeft een gave impressie van jullie reis. Foto’ s om (bij te smullen).
    Ben reuze benieuwd naar morgen. Good lick!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s