Dag 15 Novosibirsk naar biysk

Vandaag een korte etappe, 350 kilometer.

Gisteren hebben sommige teams hun banden van spikes laten voorzien. Wij hebben vertrouwen in het weer dat dit zo blijft dooien totdat we in Mongolië zijn waar je op de sneeuw en los zand niets aan hebt.

Het heeft licht gesneeuwd vannacht, het is iets boven nul. Vanwege de geringe afstand die we moeten afleggen zijn we pas om 10:00 uur uit Novosibirsk vertrokken. Er zou volgens het roadbook van de organisatie nog ergens een monument moeten liggen, toen we bij deze locatie aan kwamen zagen we alleen een park met een permanente kermis liggen. Ik had verwacht dat het een groot megalomaan iets zou zijn, maar dat zagen we niet vanuit de auto. We hadden geen zin om uit te stappen en het park in te lopen. Dus maar meteen doorgereden. Door de buitenwijken en industrieterreinen van Novosibirsk, wat wel opvalt dat er nog bij best veel bedrijven en wegwerkzaamheden gewerkt wordt op zondag. Een moskee tegenover de IKEA.

Bij het uitrijden van de stad kwamen we nog over een stuwdam tbv electriciteitsopwekking welke een meer van 5*50 kilometer gevormd heeft. Het hele meer is bevroren en ziet er wel spectaculair uit. Ook zitten op het meer hier en daar wat mensen te ijsvissen.

We vervolgen onze weg richting het zuiden. Tot onze grote vreugde zien we zelfs nog enkele groene akkers. Het terrein begint ook weer wat heuvelachtiger te worden. De zon begint zo nu en dan door de bewolking te komen. Ook rijden we nog langs 2 grote steden waarvan er bij 1 een grote fabriek

Bij bushaltes welke ver van de bewoonde wereld staan zijn soms wc’s gebouwd. Bij een heel modern wegrestaurant even een korte stop gemaakt voor wat koffie en gebak. Zo modern dat het voor ons de eerste keer is dat er geld voor het toilet gevraagd wordt. Om 13.00 vervolgen we onze weg en hoeven nog maar 200 kilometer. De weg is wederom van zeer goed kwaliteit. Ook bijna geen vrachtverkeer meer op deze weg. Wel een stuk meer dorpjes en bebouwing weer, niet meer zo verlaten als het stuk tussen Omsk en Novosibirsk. De consequentie van bevolkt er gebied is dat er ook weer meer politie overal staat, vaak hebben ze hun gele vaatjes aan en zien we ze al staan. De berkenbossen worden minder en verdrongen door sparren.

13:20 we hebben een storing aan de auto, het ruiter wisser vloeistof lampje werkt niet meer. Of de boel is verstopt dat zou ook kunnen. In ieder geval kan Rob niet meer sproeien.

14:00 uur pitstop gemaakt bij een tankstation,  5 liter ruitenwisser vloeistof gekocht en Rob kan weer sproeien. De sensor van de ruitenwisser sproeier of zal dus wel kapot zijn. Nog 120 kilometer te gaan.

15:00 uur we komen langs verdorde velden met zonnebloemen en zien nog een gedenkteken of iets dergelijks. Ook komen we weer andere boomsoorten tegen. Bij veel zijwegen zit een riolering, maar deze is overal afgesloten, is dit om te voorkomen dat er dieren in gaan overwinteren?
Om 15:40 in het hotel aangekomen, ze hebben hier toch wel al wifi. Opgekalefaterde kamer en een lang gang die naar nieuw tapijt ruikt.

Advertisements

One thought on “Dag 15 Novosibirsk naar biysk

  1. Vraag me af of jullie niet enorm uitkijken naar landschappen met meer diversiteit en kleur. Inmiddels misschien beetje “uitgekeken” op de grijze kleurloze vlaktes?
    Nog veel veilige kilometers! (ben reuze benieuwd naar de verhalen en foto’s van Mongolië)
    Grtjs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s