Dag 21 van bayannhongor naar ulaanbaatar

De etappe van vandaag is 630 kilometer alleen maar asfalt. Het is -18 als we om 8:20 vertrekken. Een stel teams zijn al een stuk vroeger vertrokken omdat ze nog ergens binnendoor gaan rijden. Het eerste stuk asfalt is afgesloten met wat bergen zand dit wisten we al, maar het blijft verbazend om te zien. Hierdoor moesten we alsnog een klein stukje offroad. Waarom nu die weg voor 2 kilometer afgesloten is blijft totaal onduidelijk, want vanaf het offroad gedeelte ziet alles er picobello uit.

Het beginstuk waar we rijden heeft perfect gloednieuw asfalt. Wel wederom last van de opkomende zon bij de glooiende weg richting het oosten. 30 minuten later is de zon ver genoeg op, dus zoals gebruikelijk kan er goed doorgereden worden. Het meest bizarre wat we tegen komen is een motor welke midden op de weg geparkeerd stond.

We komen onderweg verlaten van alles een boedistische paarden tempel tegen. Hier houden we even een stop. Het waait op dit moment flink over de mongoolse vlaktes met een buitentemperatuur van -16, voelt het megakoud aan. Het team met de nespresso machine zijn er ook, we krijgen een kopje koffie aangeboden, dankjewel Gerard en Anna


We vervolgen onze weg, en het is meteen afgelopen met het goed asfalt. Er zijn niet veel putholes, maar wel verzakkingen waardoor soms de auto bijna los komt. Rob probeert ze wel zoveel mogelijk te ontwijken maar wanneer je iets te hard rijdt lukt dat niet altijd. We komen door een dorp waar wij even tanken omdat het verbruik van de mini stukken hoger is bij hogere snelheden.

Doordat de wind van de zijkant komt waait er ook veel sneeuw over de weg. Het lijkt soms wel alsof we midden in een sneeuwstorm zitten. Maar 50 meter zicht. Ook is de weg niet altijd verhoogt aangelegd dus blijft er op sommige stukken redelijk wat sneeuw liggen. Nu wordt het ook echt bewolkt en begint het soms te sneeuwen, er is op sommige plaatsen een centimeter of 3 gevallen, maar 10 kilometer verder kan er weer niets gevallen zijn.

Aangezien we geen dorpen van enige omvang tegen zullen komen besluiten we in een ruk door te rijden naar Ulaanbaatar.

Het valt ons op dat we tot nu toe nog geen enkele boom in Mongolië gezien hebben. Nu we dichter in de buurt van Ulaanbaatar komen zien we wel wat akkerbouw velden, een of andere graansoort aan de balen stro bij de boerderijen te zien. Door de harde zijwind waait ook regelmatig tumbleweed over de weg. Door de nadering van de stad komt er ook weer wat meer verkeer op de weg. Het was juist zo rustig de afgelopen 4 dagen.

We rijden Ulaanbaatar binnen en vinden meteen aan onze kant van de weg een autowasstraat. De auto wordt eerst afgespoten, vervolgens ingezeept en daarna nog in de was gezet, 4 mannetjes zijn daar 30 minuten mee bezig. Het kost wel 10.000 tugrik, dat is omgerekend 4,40 euro. Langs de kant van de invalsweg worden kolen en hout verkocht. Blijkbaar kan deze stad vol smog hangen 8omdat veel mensen nog op kolen stoken, gelukkig waait het nu waardoor het wel meevalt. Ook zien we wederom stadsverwarmings buizen, ik snap niet waarom men dan nog steeds in deze grote stad kolen toestaat.

Helaas komen we wel in de avondspits uit en misten de juiste afslag waardoor we nog 45 minuten extra een blokje om van 3 kilometer gereden hebben. Ze verkopen ook grote auto’s, deel het bedrag door 2200 voor de euro prijs.

Advertisements

2 thoughts on “Dag 21 van bayannhongor naar ulaanbaatar

  1. Prachtige foto`s weer. Doe de groeten aan Paul en Liesbeth en wij wensen het hele team morgen een fijne rustdag.
    Gr.Dorus en Marja

  2. Genoten van jullie verslag en de frisse foto’s. Gulaanbataar bezocht via Google Earth. Nog tijd gehad voor een bezoekje aan het National Childrens Park? Toch Lieve mee moeten nemen!
    Vanaf de leunstoel: warme groeten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s