Dag 23 Ulaanbaatar naar Sainshand

Vandaag een korte etappe op het programma, 450 kilometer. Waarschijnlijk alleen maar asfalt. We hebben met Paul en Liesbeth afgesproken dat we 10:00 uur vertrekken. Rob zat wat te klooien om zijn lenzen in te krijgen, we vertrekken om 10:15 vanuit Ulaanbaatar. De wind is in de stad gaan liggen hierdoor stinkt het naar kolen en begint er ook smog te vormen. Het is nog -15 als we vertrekken.

Eerst nog even een korte alinea over het ramada hotel waar we zaten. Dit was een van de beste hotels in Mongolië die we gezien hebben. Zoals zoveel in Mongolië doet men wel hun best, maar ontbreekt het aan de afwerkings details, of gebeurt er niets meer aan  onderhoud. Bij dit hotel ontbraken sommige voegen in de badkamer. De Engelse vertaling in de lift over veiligheid was zo slecht vertaald, dat we eigenlijk bij elke keer een kind in de lift zouden moeten meenemen, terwijl de intentie natuurlijk zoiets als kinderen mogen niet zonder begeleiding met de lift zou moeten zijn. Dan hadden we als luxe punt nog een toilet met bips afspoel unit. Ik was toch nieuwsgierig, maar kan jullie verklappen dat we dit als westerlingen totaal niet gewent zijn, gelukkig zat er een snel werkende stop knop op.

De wegen in de stad waren wel oké, de eerste 10 kilometer buiten de stad waren erg slecht maar hoe verder we ons van de stad verwijderen hoe beter de weg weer wordt.

Als we de stad verlaten hebben zien we glooiende heuvels en denken we meteen aan skieen, nog geen 30 kilometer verder zien we wat pistes en enkele skilift en tegen een berg op liggen.

We rijden weer parallel aan de transmongolie spoorlijn. Waarbij opvallend lange stukken ook nog eens door een hek afgezet zijn zodat er geen vee op de spoorbaan kan komen. Waarom ook niet met de wegen wij moeten nog regelmatig voor koeien of schapen remmen.

Halverwege de etappe ligt het plaatsje chior hier wordt als het goed is door een ander team een lunch bereid,we moeten dan daar tussen 13:00 en  14:00 aanwezig zijn. Dat moet wel lukken met deze goede weg condities.

Soms zitten er in de weg nog wel grote gaten of hobbels, een goede indicatie dat deze er zijn, zijn de slipsporen voor de obstakels. Dat men gewoon niet veel hieraan doet is wel vreemd om te constateren.

In de stad hebben we weer een keer 95 kunnen tanken, volgens Rob rijdt de auto hierdoor weer wat pittiger, we moeten maar eens 98 erin gooien kijken of de auto dan nog beter rijdt.

We kwamen om 13:15 aan in chior, de knakworsten en gehaktballetjes in saus waren al warm. Er stonden drommen kinderen om de mensen die het eten aan het uitdelen waren. Het smaakte goed, bedankt Evert-Jan en Cees voor deze lekkere lunch. Nu we toch in dit dorp waren ook nog even naar het station gelopen, er stopt daar een paar keer per dag een trein.

We vervolgen onze weg en komen bij het punt aan waar tijdens de cabrio challenger in 2007 de weg stopte, maar nu sinds 2013 ook een nieuwe weg ligt. Het landschap wordt erg saai, geen bergen meer aan de horizon en alleen maar heel licht glooiende heuveltjes met dor gras er op. Rob kan op zulk nieuw asfalt zonder flitskasten zijn drang om hard te rijden niet onderdrukken en we tikken soms de 170 aan, veel harder wil de mini niet. De mini zuipt flink bij hoge snelheden, het kan zijn dat we de jerrycan moeten gebruiken om sainshand te kunnen halen.

Advertisements

One thought on “Dag 23 Ulaanbaatar naar Sainshand

  1. Na een dagje rust in alle luxe er maar weer tegen aan. Ja 170 km klinkt goed, maar let aub op de gaten die zo maar onverwachts kunnen komen. Ben benieuwd wat jullie in China straks weer tegen komen. In ieder geval hebben jullie een chinees paspoort. Dat is in de pokket.
    Het is trouwens waar , de brandstof is daar niet altijd optimaal, vandaar de raad tank het beste wat je krijgen kunt.
    Groeten Dorus en Marja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s