dag 25 van erenhot naar daton

We hebben gisteren rond 17:30 de auto’s kunnen ophalen bij de douane, vervolgens heeft elke auto nog een geplastificeerd kenteken gekregen wat we door China rechtsonder het voorraam moeten leggen. Ook heeft iedereen een chinees rijbewijs gekregen.

Het avond eten was in het hotel, grote tafels met een ronddaai plateau waar er steeds andere gerechten neergezet worden. Alleen maar stokjes als bestek. Het eten met stokjes is wel weer even wennen maar lukt ons. Na het eten tot een uur of 23:00 geborreld daarna meteen gaan slapen. We hebben fantastisch geslapen, eindelijk weer iets zachtere matrassen, kamers die niet tot sauna temperaturen opgestookt worden.

Ontbijt is typisch chinees, ik neem wat bami, nasi en een soort taptjoy.

De etappe vandaag is 450 kilometer, we vertrekken pas om 9:15 vanwege wat bureaucratie, nog 1 deelnemer moest zijn Chinese kenteken krijgen, de dat moest de politie komen doen, want van elk kenteken moest samen met de auto ook een foto gemaakt worden. Het is nu -11, we mogen niet meer alleen rijden, moeten verplicht in colonne rijden. Eerst moeten nog wat deelnemers aftanken, met een grote groep duurt dat wel even.

Bij het uitrijden van erenhot valt op hoeveel nieuwbouw er staat waarvan gedeeltes nog leeg staan. Lange rijen lantaarnpalen met zonnecellen, ik ben benieuwd naar de hoeveelheid licht in het donker daarvan. Flink wat windmolens. Blijkbaar worden in deze omgeving veel dinofossielen gevonden en langs de snelweg staan 100en beelden van dino’s opgesteld. 15 kilometer buiten de stad passeren we een hypermoderne tolpoort. De tol is al geregeld, dus we kunnen vlot passeren. Het is nog steeds de Gobiwoestijn waar we door rijden dat is nu veranderd in saai vlak landschap. De weg is een 4 baans weg met goed asfalt en erg weinig verkeer er op.

We passeren wederom een tolpoort en gaan nu een echte snelweg op met mooie groen geverfde vangrails. Deze weg staat niet de papieren kaart van China die in 2011 geupdate zou zijn. Op de open street maps staat deze wel. We staan nu even stil bij een tankstation en restaurant dat gemaakt is op de toekomst, totaal 7 pompen, maar 5 nog ingepakt zonder slangen eraan. Verder nogal verlaten, de grote windmolen velden blijven opvallend, als dit zo doorgaat zien we in de komende 200 kilometer meer windmolens als in heel Europa staan.

De vlaktes zijn voorbij we zien weer wat heuveltjes. Er ligt ook zo nu en dan wat sneeuw op de weg, het valt ons wel tegen dat ze op deze bijna verlaten snelweg dan geen verwarming hebben ingebouwd. En het blijft bizar om op een snelweg te zitten waar we op de tegemoetkomende stroken ongeveer 1 auto per kwartier zien. Dat zal vast nog wel gaan veranderen, zowel tijdens onze reis, als op deze weg in de loop der tijd. Of de aanleg van deze weg moest een werkverschaffingsproject geweest zijn.

We stoppen wederom bij een tankstation van de toekomst, hier willen we lunchen, maar dat kan gewoon nog niet. Tegen onze gidsen wordt verteld dat er over 100 kilometer wel iets zit wat wel al echt geopend zou moeten zijn.
We rijden maar weer door nu zien we wel meer bomen,landbouw oude dorpjes en hier en daar wat grote industriële complexen.

Wederom een tolpoort, in de lonley planeet had ik gelezen dat we een oud stuk Chinese muur op enkele kilomers hier vanaf kruisen, aan de gids gevraagd om daar ook even te stoppen, dat doen we, er is alleen niet veel van te zien, men heef wel een soort onderdoorgang gemaakt  in de snelweg, dus niet alles afgebroken.

We zitten nu al zuidelijker als Barcelona, dus de tijd dat het licht is is ook weer veel langer. Bij dating gaan we nog naar de grotten in de buurt langs, hierin zitten als het goed is oud boedistische schilderingen. We zien opeens nog een compleet opgespoten skipiste liggen, een erg opvallende witte streep in dit landschap.

Net een vpn iets geïnstalleerd, ik kan weer alles doen.

Advertisements

3 thoughts on “dag 25 van erenhot naar daton

  1. Wat een verslagen weer. Prachtige foto`s en een heel andere ervaring weer in China. Als je maar genoeg chinees eten eet ga je vanzelf chinees spreken. Apart is het om in china te rijden met een ander nr. bord. Dat hebben wij ook ervaren in Egypte. Daar krijg je ook een ander nr.bord. Helaas moesten we het wel inleveren bij het uitrijden weer uit Egypte.
    Blijf gezond en we kijken weer uit naar het volgende verslag.
    Gr.Dorus en Marja

  2. Goh, alweer in China jullie rijden echt volgens de planning, gelukkig! Ik heb via facebook ook van jullie reis Amsterdam – Singapore ge-vind-ik-leukt daar zit een fotograaf op (LUUKVANKAATHOVEN.NL Automotive Photography ) die echt de meest prachtige kiekjes iedere dag op fb zet. Echt een aanrader voor de volgers!! En Bas en Rob staan er ook af en toe op.

    • Luuk heeft vandaag van ons hele gave foto’s bij de Chinese muur gemaakt, die krijgen we ook nog wel. Het is de Benjamin van de groep met 22 jaar. Maar een echte Brabander uit Schijndel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s