Dag 27 vrije dag in Beijing

Vandaag niet rijden. De organisatie heeft een rondleiding door een stel Nederlandse dames geregeld door de hutongs van Beijing. Het vertrek is om 9:00 uur, best vroeg, maar ik had het gisteren niet zo laat gemaakt en ga mee, Rob was later terug van stappen en blijft liggen. Om naar de hutongs te komen nemen we de metro. Beijing heeft een uitgebreid metro netwerk, waarbij er elk jaar wel een nieuwe lijn bij schijnt te komen. Metro tarieven 2 yuan voor waar maar naar toe.

Hutongs zijn oude wijken in het centrum van Peking. Dus zo goed als geen hoogbouw, erg bijzonder dat nog zoveel laagbouw aanwezig is in het centrum van deze megastad. Er wonen hier volgens de gidsen tussen de 19.000.000 en 20.000.000 mensen. Onvoorstelbaar zoveel mensen op een kluitje.

Inf de hutongs wonen de mensen vaak in een soort hofje waarbij ieder gezin een 1 kamerhokje heeft. Toiletten heeft men gezamenlijk een soort openbare toiletten met een man vrouw scheiding op straten. Elk hokje heeft wel zijn eigen stroommeter en zekeringen.

Het is nog steeds helder, de gids wist te melden dat men in de omgeving van Beijing druk doende is om de meeste kolencentrales te moderniseren of te sluiten. Ook werden er tot vorig jaar 15.000 nieuwe auto vergunningen per maand afegegeven, dit is nu terug gebracht tot 10.000 per maand. Elke maand doen 250.000 mensen mee met de vergunningen loterij welke live op TV wordt uitgezonden.

We zijn na de rondleiding door onze gids bij het plein van de hemelse vrede afgezet. We willen over het plein lopen maar moeten wel eerst door een security check heen. Dat duurde minstens 30 minuten. Paul wil graag naar het mausoleum van Mao, dat blijkt maar tot 12 uur opn te zijn. Dan maar verder lopen

Daarna wat gegeten in een noodle tent, daar kwam ik er achter dat de verboden stad maar tot 15:30 open is, we haasten ons vervolgens weer helemaal terug over het te grote plein 1.5 kilometer, Paul geeft het mars tempo aan. Helaas was de kaart verkoop voor de entree al om 15:00 gestopt. Dus dat hebben we gemist. Een goede reden voor mij om nog een keer terug naar Peking te gaan. Maar terug naar het hotel eigenlijk willen we een taxi pakken maar alle wegen rond het plein zijn afgezet met hekken we nemen maar weer de metro. Na flink wat lopen met metro reizen zijn we om 16:30 terug in het hotel. Ik wilde wat aan deze blog werken maar ben in slaap gevallen, wekker nog wel gezet voor diner om 18:30.

18:30 we worden met een bus naar een restaurant vervoert waar we Peking eend geserveerd krijgen. Arnold en Patricia (welke zich vanaf peking na hun onfortuinelijk ongeval in rusland weer bij de groep aangesloten aan onze tafel en vertelt hoe je dit moet eten. Je neemt een flensje, smeert er wat saus op, vervolgens wat groente erop, en wat Pekingeend, dan rol je het flensje dicht. Het smaakt goed, ook de overige gerechten die we erbij krijgen, alleen had men heel gladde eetstokjes wat wel een extra uitdaging vormde.

Ook krijgen we tijdens het eten te horen dat Luuk de fotograaf een ongelukjongelukjee gehad heeft en zijn elleboog gebroken heeft, hij ligt in het ziekenhuis en wordt morgen geopereerd. Het is ook natuurlijk vrijdag de 13e. Geluk bij een ongeluk gebeurde het hier in Peking en niet ergens ver van de gewonde wereld. Waarschijnlijk hoeft hij niet in het gips.

Advertisements

3 thoughts on “Dag 27 vrije dag in Beijing

  1. Wat voor een onfortuinlijk ongeval in Rusland hebben Arnold en Patricia gehad dan? En Luuk? Is die van de Chinese Muur gevallen?

    • Het ongeluk van Arnold en Patricia is op hun website te lezen, teveel typewerk voor mij. Luuk was foto’s aan het maken en stapte naar achter waarbij hij een afstapje over het hoofd zag en ongelukkig gevallen is.

  2. Weer genoten de afgelopen dagen van jullie verslagen en foto`s.
    Je ziet maar als je naar een grote stad gaat moet je je goed voorbereiden op openingstijden van belangrijke atracties. Jammer dat belangrijke bezienswaardigheden dicht waren. Het ligt niet naast de deur om het even een volgende keer te doen. Jammer het ongelukje en wens ze beterschap. Lieve groet uit Eindhoven van Dorus en Marja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s