Dag 30 van Yichang naar Jishou

Vandaag staat zouden we of de 99 bochten weg of de 3 kloven dam gaan doen. Volgens de gidsen is de 99 bochten weg vanwege grootschalig onderhoud tot 24 december afgesloten, dus gaan we naar de 3 kloven dam.  Liever hadden we ze beide gedaan. We vertrekken om 8:00 uur de 3 kloven dam ligt maar 35 kilometer van de stad waar we zitten. Mocht de 3 kloven dam ooit plotseling instorten dan zullen er miljoenen doden vallen die op zo’n korte afstand en niet hoog genoeg wonen.

Als eerste stoppen we op 25 kilometer van de dam bij een netjes aangelegd aanmeld punt met voldoende parkeerplaatsen. We moeten even de tijdelijke nummerplaten afgeven ter registratie. Na 20 minuten wachten krijgen we weer een extra geplastificeerd papiertje wat ook achter de voorruit moet komen te liggen. Tegen 9 zijn we in de buurt van de dam hier moeten we parkeren en worden met een bus verder vervoert. Als eerste stopplaats zitten we tussen de dam en het sluizencomplex in, om naar een hooggelegen uitzichtspunt te komen zijn er afgesloten trappen maar ook werkende roltrappen. Vanaf het uitzichtpunt heb je een mooi overzicht van het sluizen complex. Dan volgt nog een uitzicht punt op de achterkant van de dam en een van de voorkant. Helaas is het een beetje heiig, of smog in ieder geval zou het spectaculairder geweest zijn met beter zicht zodat er meer bergen op de achtergrond zichtbaar zouden zijn. De dam zelf mag je niet op, ook de turbines krijg je niet te zien. Ze zouden eens een kijkje bij de Hoover dam moeten nemen. Helaas dus ook geen foto’s met de auto’s op of voor de dam kunnen nemen vanwege het busvervoer tussen de uitkijk punten in. Het tripje duurde best lang, we zaten pas om 12:00 uur in de auto. De etappe zal 560 kilometer zijn, het is nu rond de 12 graden.

Niet alles is al snelweg, nog een kilometer of 100 binnendoor wegen gehad. Waarbij er wederom slecht stukken asfalt waren, de BMW mannen hadden weer problemen met het gedeeltelijk losraken van hun bodemplaat, maar hebben in notime bij een garage de auto op een brug staan en er worden nog meer bouten ingedraaid. Bij de binnendoor weg staan er vele fruit verkopers en liggen flinke stapels sinaasappels om uitgezocht te worden.

Het is nu 18:40 en natuurlijk donker we moeten nog 200 kilometer maar zitten wel weer op een snelweg. De maximum snelheid voor wagens is 110 maar de chauffeur van onze gidsen rijdt meestal 10 kilometer te langzaam, dus het zal wel tegen 21:00 worden voordat we in het hotel komen. Als we ook nog de 100 bochten weg erbij gedaan zouden hebben zou het wel 24:00 geweest kunnen zijn, met een bochten weg in het donker wat ook niet leuk is.

Ondertussen begint het ook nog lichtjes te regenen. Daar hebben de BMW mannen met hun open kap natuurlijk niet op gerekend, ik verwacht alleen niet dat er nu nog voor zoiets gestopt gaat worden.
 
Jan Willem heeft de gidsen ingehaald wij volgen hem en rijden nu wel regelmatig 110, hierdoor rijden we weg van de gidsen, de plaats jishou staat op de borden, dus op zich moeten we het ook wel zonder hun kunnen vinden. Het rijden in China in het donker is wel tricky, sommige vrachtwagens hebben geen achterlichten, de meeste zeer slechte, qau voorlichten rijden ze wel allemaal met groot licht, zeker om hun mede vrachtwagen chauffeurs van achter wel goed te kunnen zien.

Gelukkig zijn er geen voetgangers, fietsers of bromfietsen op de snelweg, deze hebben ook meestal geen licht.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s