Dag 36 van Hanoi naar xam nue (Loas)

Vandaag gaan we helaas Vietnam alweer verlaten. Op naar Laos. De etappe is maar 380 kilometer, maar wel bijna alles binnendoor wegen. Om 7 uur vertrekken we. Ik zit vandaag even Joe en Desirée in een grote landrover defender hun dochter Joëlle zit bij Rob erbij. Joe biedt me aan om zelf te rijden, maar de heksenketel van Hanoi sla ik toch liever over als chauffeur. Als we weer terug wisselen klaagt Rob over piepende oren omdat het een meisje van 13 is die maar blijft kletsen.

Het landschap begin eerst als een grote vlakte met hier en daar wat steile bergen die eruit steken, na gelang we verder rijden worden het steeds meer bergen waar we tussen door slingeren. In het laagland was er voornamelijk rijst teelt, tegen de heuvels suikerriet en mais. Langs de kant van de weg laten de mensen het mais en de in plakjes gesneden witte wortels (casave?) drogen.

Het terrein wordt ruiger, de wegen slechter, de dorpjes kleiner, steeds meer houten huisjes op palen. Wij worden hier als groep ook zelf een attractie elke dorpje stroomt uit als we langs de rijden we voelen ons net de paus met al de gezwaai. We stoppen in een van die dorpjes om ons lunchpakket te nuttigen. Het is niet te geloven ik vond gewoon 3 beveiligde wifi netwerken in dat dorp. Terwijl men in de hutjes vaak niet eens een koelkast, of stromend water heeft. Dat de weg opeens zo slecht is verbaasd ons wel.

Tussen die bergwegen  halen de mensen bamboo van de helling af, dit wordt vervolgens in bepaalde lengtes afgezaagd, en weer smaller gemaakt tot stokjes. Gebruikt men dit voor de eetstokjes productie?

We gaan weer verder, de wegen worden slechter en slechter op een gegeven moment zit de gemiddelde snelheid zelfs een tijdje onder de 10 km/u. Op zich niet zo problematisch ware het niet dat we een grensovergang met openingstijden tot 17:30 moeten passeren . We zitten om 16:00 nog 10 kilometer van de grens als we plotseling stil komen te staan er zijn wat vrachtwagens met pech voor ons op een 1.5 baans weg. De grote 4*4 auto’s zouden door de berm kunnen, maar de kleinere auto’s zou dat niet gaan lukken. Er blijkt nog een andere half geasfalteerd binnendoor weg te zijn, 10 kilometer terug een afslag. De beslissing is snel gemaakt, we draaien om. Om 17:20 is iedereen bij de Vietnamese grens, ze zetten wat stempeltjes en we kunnen door naar Laos. De Laos kant wordt speciaal voor ons wat langer open gehouden. Om 19:30 rijden we loas in, het is donker nog 85 kilometer te gaan. Gelukkig is de weg aan deze kant een stukje beter. Om 20:45 arriveren we bij ons onderkomen. Ik eet nog wat rijst met groente,  Rob slaat het diner over en gaat meteen pitten. Het is hier koud, maar 4 graden toen we uit de auto stapten.

Eigenwijs als Rob is zet hij het raam open om wat etensluchten uit de kamer te verdrijven. Daarna zit hij te klagen dat het wel koud is. De bedden zijn net harde planken ik had eigenlijk behalve de slaapzak ook mijn matje uit de auto moeten halen, maar daarvoor vind ik het te koud.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s