Dag 38 luang prabang naar Vientiane

Vandaag een etappe van 380 kilometer, blijkbaar is het rijden onder de gids bekleding hier nog minder strikt. We gaan om 8:00 ontbijten. Dat is het tijdstip waarop de gids met een gedeelte van de groep vertrekt. Na het ontbijt vertrekken we (Paul en Liesbeth en de BMW Z3 mannen)  naar het centrum van het stadje waar we zitten, luang pradang. Dit stadje staat op de unesco wereld erfgoed lijst. Het heeft een klein compact centrum wat tegen de mekong rivier ligt, zit vol met boedistische tempels. Daar in het centrum geparkeerd, parkeermeters kent men niet, de meeste toeristen komen per bus hier aan. Wel flink toeristisch, even en klein rondje gelopen, en geeindigd met een kopje koffie met uitzicht op de rivier die in de Mekong uitmondt.

Om 10:30 het stadje verlaten, de zon is doorgebroken het begint aangenaam warm te worden. De wegen zijn best redelijk maar wederom heel bochtig en bergachtig. De 99 bochten weg in China is niets in vergelijking met de 1000en bochten die we hier moeten maken. De blog typen tijdens het rijden lukt niet. Door de scherpe bochten en de g-krachten van het doorheen sturen verandert regelmatig de oriëntatie van het scherm als dit op mijn schoot ligt. Ik zet alleen wat steek woorden neer om het later uit te werken.

Opeens horen we een vreemd geluid in de auto. Rob draait zijn raampje eens open en het klinkt als iets schurends als we rijden. Hij draait zijn raampje dicht, ik draai het open en ook aan de rechter kant horen we het, het geluid lijkt van de achterwielen te komen . We stoppen en kijken maar zien niets vreemds, er zit geen speling op de wielen. We overleggen even met de Z3 mannen, die gaan ons eens inhalen en hun ons om te horen of het rechts of links achter is. Paul vind het maar onzin en denkt dat we wel gewoon kunnen doorrijden.  Na een stukje rijden en de inhaal acties denken we dat het het rechtsachter wiel is. Waarschijnlijk een steentje bij de remklauw. We stoppen om het rechter achterwiel eraf halen. De BMW Z3 mannen zijn erg behulpzaam. Rob heeft een krik uit het jaar 0 bij zich de auto staat erg instabiel, we leggen nog een paar stenen eronder voor het geval deze van de krik af valt. Het wiel is los gedraaid maar wil niet loskomen, de handrem wordt er af gehaald en in een versnelling gezet het wiel wordt wat naar voor en achter gedraaid en gelukkig genoeg schiet bij die actie het steentje er al uit. Wielbouten vastdraaien en we rijden weer door zonder geluid.

We moeten nog lunchen en stoppen pas tegen 15:30 in vang vieng een toeristisch dorp. Als ik de tekst uit de link zo lees nogal doorgeslagen. Door een kleine communicatie storing zijn we Paul en Liesbeth kwijt geraakt. We zitten langs de rivier en eten iets, wandelen na het eten nog even door dit dorp, we vertrekken er om 17:30, nog 150 kilometer te gaan.

18:00 is het donker, de komende 50 kilometer blijft de weg slingeren daarna wordt de rechter. Bij pech leg de lokale bevolking op 10 meter van het pech geval wat takjes op de weg. Gevaren driehoek wat is dat. Wederom veel brommertjes waarvan een gedeelte geen achterlicht heeft, tegemoetkomende auto’s met maar 1 werkend voorlicht waardoor het brommers lijken. 20 km van Vientiane politie controle, voordat we onze papieren gepakt hadden mochten we alweer door rijden.


We arriveren om 20:30 in ons hotel in Vientiane. De rest van de groep is er al. Er is als kerstdiner een BBQ georganiseerd. Lekker gegeten, maar het drukke programma is mij niet in de koude kleren gaan zitten en ik ga al om 21:30 slapen.

Advertisements

2 thoughts on “Dag 38 luang prabang naar Vientiane

  1. Mooi verhaal van dat geluid uit het “steentjes” tijdperk. Goed dat er toen al een krik was ontwikkeld, anders hadden jullie de mini met mankracht moeten tillen. Dat kunnen jullie natuurlijk wel, maar zo’n krik is toch wat gemakkelijker. Wel een spannend incident, denk ik.
    Mooi om jullie coole verhaal hier onder de kerstboom te lezen. We nemen er maar eentje op jullie gezondheid en doen net alsof we niet jaloers zijn.
    Groeten, Martin

  2. Prachtige verhalen weer en moie foto`s. Echt iets voor Paul om zo te reageren op het steentjes incident. Gelukkig dat het euvel wel gevonden is. Doe Paul en Liesbeth de groeten en het loopt zachtjes naar het einde van dit grote avontuur. Fijne Feestdagen en een Gelukkig 2014 toegewenst in Singapore.
    Gr.Dorus en Marja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s