Dag 39 vrije dag in Vientiane.

Vandaag onze laatste vrije dag. Ik ben dus vanwege gewoon een brak gevoel vroeg naar bed gegaan en heb van 22:00 tot 8:30 geslapen. Ook Rob en de BMW Z3 mannen zijn toch niet uit geweest, om 24:00 uur is iedereen gaan slapen, ze waren allemaal toch flink moe. Dit ondanks het feit dat er in Vientiane flink wat uit te gaan is.

Willem jan, een van de BMW Z3 mannen is jarig tijdens het ontbijt zingen we een liedje voor hem, hij krijg van Patricia en Arnold nog een mooi blad genaamd Linda. Hunnen hebben namelijk sinds Ulaanbaatar een hoofd van een etalagepop welke tussen de voorstoelen ingebonden zit en ze noemen haar Linda.

Ik ben na het ontbijt met Paul naar het cope center geweest. Hier maakt men protheses en andere hulpmiddelen voor slachtoffers van nog steeds ontploffende clusterbommen. De VS had wel de conventie van Genève ondertekend dat men soevereine landen niet aan zou vallen, maar ook toentertijd nam men het ookal niet zo nauw met alles. Dus heeft men in Laos een zogenaamde secret war gevoerd. Bij deze oorlog is Laos het meest gebombardeerde land met 260 miljoen clusterbommen per hoofd van de bevolking ooit geworden. Niet iets om trots op te zijn, de VS willen blijkbaar wel meer hulp aanbieden, maar omdat dit land communistisch is vertrouwd men het niet. Na de oorlog zijn er in de periode van 1973 tot 2008 nog minstens 13.000 doden gevallen. Tegenover het aantal doden staan natuurlijk nog veel meer gewonden, deze worden door verschillende cope centrums in Laos geholpen. Men liet helaas niet veel zien hoe men protheses maakt, maar wel veel over die secret war en hadden een mooi model gemaakt van een cluster bom.

In een clusterbom zitten 100en tot 1000en balletjes die ongeveer het formaat van een golfbal hebben. In deze balletjes zit een flinke hoeveelheid kruit en in de buitenschil flink wat hard stalen kogeltjes die dan in alle kanten opgeschoten worden. Deze losse balletjes de clusterbom welke bij de landing zouden moeten ontploffen maar de betrouwbaarheid hiervan lag toentertijd nog onder de 60%, dus toen de oorlog over was bevonden zich in dit land nog meer dan 80 miljoen niet ontplofte clusterbommen.

Na dit stukje geschiedenis zijn Paul en ik nog naar de stad geweest om een grote tempel te bezichtigen.

Rob is in de middag een stuk wezen fietsen met de Z3 mannen, als ik fitter was geweest was ik ook wel mee gegaan. Ze hebben voor ons 4 een mooi kerstmannenpak op de kop getikt zodat we bij het 1e kerstdag diner er ludiek bij konden zitten. Als bonus had ik voor mezelf nog een fout kerstmannenmasker uit rusland.

Advertisements

One thought on “Dag 39 vrije dag in Vientiane.

  1. Ja, da’s een heel ander verhaal, over prothesis en clusterbommen. Afschuwelijk dat er nog steeds veel slachtoffers met verminkingen en erger worden “gemaakt”. Daar sta je in ons landje (gelukkig) niet al te vaak bij stil. Toch goed (in de slechte zin VAD het woord) om even met de realiteit te worden geconfronteerd.
    4 Kerstmannen is nog een aardig clubje.
    Groeten en tot lezens.
    Martin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s